Meteen naar de inhoud
Home » 5 tips waarmee oefenen op de piano makkelijk wordt

5 tips waarmee oefenen op de piano makkelijk wordt

Oefenen op de piano. Pianoles Hardenberg.

Jij hebt een doel om een bepaald lied te leren spelen, super! Hiervoor wil je graag oefenen, maar dit moment schiet er bij in. En wanneer je er eindelijk voor zit, voelt het erg overweldigend. Hoe pak je dit nu goed aan? In dit artikel krijg je 5 tips waarmee op de piano oefenen een eitje wordt.

Laten we eerst eens kijken wat er in je brein gebeurt tijdens het oefenen. Je leert iets nieuws, doordat je hersencellen nieuwe verbindingen met elkaar gaan maken. Maar wacht je een aantal dagen, dan is deze nieuwe verbinding alweer verdwenen, vooral in het begin. Dit is waar oefenen om de hoek komt kijken. Door te oefenen wordt de verbinding tussen de cellen steeds sterker, alsof je een nieuw bospaadje telkens opnieuw beloopt; het pad wordt zichtbaar en niet snel overwoekerd! Op een gegeven moment kan dit zo sterk zijn dat het automatische piloot wordt. Het is net als niet meer na hoeven denken hoe je fietst als je aan het fietsen bent.

 

Wij mensen willen graag gelijk ergens goed in zijn. En oefenen is net datgene wat tijd en energie kost. Binnen een aantal maanden dat ene lied willen spelen? Dat gaat je lukken, maar hangt er wel van af hoeveel tijd je er zelf in wilt steken. 

Studio Ten Toon Pianoles: het lied in stukjes opdelen.

Een heel lied spelen kan overweldigend zijn! Het voelt als een grote taak en daardoor wordt het een hoge drempel om thuis te beginnen. Verdeel het lied in stukjes en focus je een dag of week specifiek op dat stukje. Dit kan een muziekregel zijn, een muziekdeel of alleen de rechter/linkerhand. Op deze manier kun je stap voor stap het lied opbouwen. 

Door een lied in stukken op te delen, heb je gelijk ruimte om een stukje een aantal keer te herhalen. Zo creëer je een pad in je brein zoals hierboven beschreven staat. Hierdoor onthoud je noten, melodieën, enzovoort beter. Loop je tijdens het spelen vast op een bepaald stukje? Herhaal die maat/maten een aantal keer voordat je het stukje weer opnieuw speelt. 

Herhaal tijdens het oefenen - Studio Ten Toon Pianoles
Studio Ten Toon Pianoles: Leg niet teveel druk op jezelf.

In één keer als Mozart kunnen spelen is jezelf een hoge druk opleggen, wat je kan weerhouden om te oefenen. Mozart begon waarschijnlijk ook bij de melodielijnen en dat is voor de beginner al een enorme prestatie! Ambitie hebben mag zeker, maar leg niet zo veel druk op jezelf dat je te verlamd wordt om te beginnen. Elke dag een uur oefenen is mooi als je dat leuk vindt, maar hoeft dus absoluut niet. Door een aantal keer te spelen, ben je al bezig met de muziek, en dat is supergoed!

Vergeten te oefenen gebeurt ons allemaal.. De dagen vliegen voorbij en drukke agenda’s zorgen vaak voor een ‘oeps! moment’ een halfuur voordat je pianoles hebt. Zorg ervoor dat je oefenmomenten koppelt aan een moment in je routine (bijvoorbeeld vlak na het avondeten of voor het sporten, zodat dit een automatisme wordt. Sommige leerlingen zetten ook een wekker, zodat ze het niet vergeten. 

Studio Ten Toon Pianoles: Maak voor jezelf een reminder.
Studio Ten Toon Pianoles: wissel de liederen af.

Soms kun je je helemaal scheel kijken op een lied en loopt de frustratie hoog op. Wissel dan eens af met een ander lied, hierdoor wordt dat ene lied niet een groot frustratiepunt. 🙂


Dit gaat helemaal goedkomen. Met de pianolessen heb je gelukkig ook automatisch een stok achter de deur. Nog niet op les, maar dat wel willen? Neem gerust een proefles!